Seleccionar país d'enviament

Per a poder oferir-li els preus finals dels productes (amb els impostos i costos de transport inclosos) necessitem que ens indique el país de destinació entre els països de la següent llista.

L'1 de juliol de 2021 va entrar en vigor la directiva Finestreta Única, o One-Stop Shop (OSS) per a comerços electrònics. Això ens obliga a aplicar el tipus d'I.V.A. corresponent al país on es realitza cada enviament.

info@naranjasdecullera.com La nostra ubicació
Iniciar sessió
País d'enviament:
Espanya
País d'enviament:
Espanya
El nostre projecte d'agricultura ecològica
Setembre de 2016: El naixement de 260 bebès
Setembre de 2016: El naixement de 260 bebès

Fins a aquest any, el meu cunyat tenia terra contigua a la nostra finca de Clemenvilla, que el meu sogre va deixar de treballar fa 8 anys, com ha passat amb molts altres horts de la nostra comarca, a causa de la seua nul·la rendibilitat. Es va deixar perdre, es van arrancar les taronges i les males herbes van créixer més altes que jo. Aquest any, amb la vista posada en el futur del nostre negoci, hem decidit adquirir aquesta terra i aventurar-nos a treballar-la plantant més Clemenvilla i a més fer-ho de manera ecològica.

També som conscients de l'interès de molts dels nostres clients pels productes ecològics. A més, nosaltres personalment creiem en el futur d'aquest model d'agricultura per raons com la diferenciació del model tradicional, la qualitat de la fruita, la sostenibilitat econòmica i mediambiental, etc.

No obstant això, el cultiu ecològic comporta l'aplicació de tècniques específiques i generalment més complexes per a la seua sostenibilitat, especialment per a combatre les plagues en cas que apareguen, així com un possible increment de la mà d'obra en algunes tasques. Per això, i encara que es puguen eliminar determinades accions sobre els conreus (com la compra i aplicació de pesticides convencionals), és possible que finalment es produeixca un augment dels costos de producció.

El desconeixement i la desconfiança cap a aquestes tècniques, i cap al model ecològic en general, és generalitzat entre els xicotets agricultors locals. Per una banda, el suposat risc d'obtenir una collita inservible o que siga rebutjada pel comerç convencional (per exemple per defectes en la pell de les taronges). Per altra banda, amb els preus actuals del mercat convencional, no podrien sostenir un possible augment dels costos de producció, ja que actualment els seus beneficis a penes cobrixen les despeses del seu propi treball.

Tot això fa que la transformació del conreu convencional a l'ecològic no siga fàcil ni ràpida. No obstant això, en el nostre cas estem decidits a intentar-ho comptant amb assessorament especialitzat, com els expliquem més endavant. Mentrestant, i especialment si les coses ens van sortint bé, estem tractant d'estimular alguns dels agricultors que ens venen les seues taronges a reduir o suprimir tractaments, ja siga d'herbicides, pesticides o fungicides (de fet l'últim any ja comptem amb horts de Navelina sense tractaments i aquest any probablement també comptarem amb ells).

Nosaltres hem apostat per l'agricultura ecològica tant en la nova plantació com en l'actual de Clemenvilla. A més, hem iniciat el procés per a obtenir la certificació oficial per a ambdós horts. Aquesta triga uns tres anys a concedir-se, donant temps a que el sòl es rente, comprovar que no hi haja contaminació de pesticides de les parcel·les veïnes o que no s'hagen usat herbicides, per exemple. Per això, aquest any les Clemenvilles del nostre hort no tindran cap tractament, encara que no volem enganyar a ningú, encara no se les considerarà ecològiques a efectes legals fins que no se'ns siga concedida la certificació corresponent.

Com ho hem fet?

Estem rebent assessorament d'un enginyer agrícola especialitzat en el cultiu ecològic de cítrics.

En la nova plantonada

En la nova plantonada

Hem plantat 260 arbres de la varietat Clemenvilla. Durant l'estiu hem estat regant-los setmanalment, ja que ara encara tenen poca arrel i fa molta calor a Cullera. Així que reguem a manta, l'aigua ve per un canal fins a la parcel·la i després es canalitza per dos petits reguerons laterals cap als plantons; ja des del reguer, agafe una poalada d'aigua que tire a cadascun d'ells. A açò li dic jo "donar-los el biberó".

Males herbes

Males herbes

Forrem els solcs amb una tira de tela antiherbes de manera que l'arrel del plantó estiga lliure de competència per part de les males herbes. Entre solcs seguem les males herbes quan estan altes (creixen molt ràpidament a l'estiu). Amb la sega, aniran desapareixent les males herbes de fulla ampla i s'imposaran les gramínies, formant una coberta verda que podrà coexistir també amb les taronges. Aquesta coberta verda mantindrà la terra "viva", a diferència dels conreus tradicionals, ja que retindrà més la humitat i viuran en ella fongs i insectes que també ajudaran a mantindre-la mineralitzada i oxigenada.

Plagues

Plagues

A les poques setmanes d'haver plantat "els nadons" vaig observar que alguns d'ells tenien pugó. El pugó s'ha d'eliminar, ja que es menja els brots del plantó. Pensant com fer-ho, i mentre consultava amb l'enginyer i alguns col·legues, va passar alguna setmana més i les males herbes creixien ràpidament. La meua sorpresa va ser que en anar a ensenyar-li el pugó que tenien els plantons a Ximo, el nostre treballador, no el vaig trobar. Sense l'aplicació de cap pesticida havia desaparegut ¿Com? Les males herbes van atreure també marietes que és l'enemic natural del pugó i se'l va menjar. Segurament per a altres plagues no serà tan fàcil però, açò ha sigut màgic, amb raó diuen que la naturalesa és sàvia. La resta, ja ho anirem veient...

En fi, estem molt il·lusionats amb aquest projecte, a més, passem l'estiu a la caseta de camp contigua i els estem mimant dia a dia el meu marit i jo.

Setembre de 2017: Segon any de la nostra plantació
Setembre de 2017: Segon any de la nostra plantació

L'hivern passat va ser un hivern especialment dur pel que fa a la climatologia al nostre poble, Cullera. Els temporals ocorreguts des de finals de novembre fins a finals de gener van arruïnar una part important de les collites de taronges i mandarines i van dificultar molt la nostra feina de collita i planificació d'enviaments. També la nostra jove plantació ecològica es va veure molt perjudicada ja que el vent va cremar els plantons, deixant-los gairebé sense fulles i en un estat lamentable. Va ser un moment dur.

Aquesta primavera hem hagut de replantar un terç dels plantons. Afortunadament, tant els nous com els antics, han brotat amb fermesa i estan posant-se realment bonics. Amb aquest brot també hi ha el rebrot de la nostra il·lusió. Ens agradaria que creixeren més ràpidament, però diuen que el bo es fa esperar...

Aquest any les marietes no han estat suficients per controlar la plaga del "pugó", i hem hagut de tractar-les. Ho hem fet amb Neem (Niem), un oli natural que s'obté de les llavors d'un arbre indi que té unes propietats espectaculars, tant en agricultura com en medicina, i que també ens ha servit per combatre el cuc "minador dels cítrics". El resultat ha estat clarament positiu.

Després d'un any i mig sense cap tractament químic, per a la nostra collita de mandarina Clemenvilla de l'any que ve, podrem exhibir ja la certificació de "En conversió ecològica".

Setembre de 2018: En conversió ecològica
Setembre de 2018: En conversió ecològica

El pròxim gener faran dos anys des que vam sol·licitar la certificació ecològica, amb la qual cosa, segons la normativa, disposarem del certificat en gener de 2020.

L'hivern passat ha estat molt beneficiós des del punt de vista meteorològic i estem molt contents perquè els arbres joves estan creixent amb força i tenen un aspecte molt prometedor. Aquest estiu hem llevat la tela antiherbes que envoltava els plantons perquè estava deteriorada, amb la qual cosa les males herbes han donat més treball i estem utilitzant el mètode de l'ajuda per controlar-les.

No obstant això, l'hort que ha estat produint les clemenvilles que hem menjat aquests anys (també en conversió ecològica) no està massa bé a causa dels danys causats pels temporals de l'hivern anterior. Tot i això, als seus més de 40 anys d'edat, encara que ha reduït la seua producció, ens continua donant clemenvilles de qualitat.

Joan, l'encarregat de cuidar les dues plantacions, amb l'ajuda d'en Ximo, atenen amb cura els arbres: s'encarreguen de ruixar-los amb l'oli Neem per al control de les plagues, de regar-los sovint durant l'estiu i de la resta de tasques necessàries per a dur endavant una agricultura sana i professional.

Setembre de 2019
Setembre de 2019

Aquest any els plantons continuen creixent, encara que lentament... L'hort gran s'ha podat enèrgicament a veure si es recupera amb força ja que estava bastant malament. És vell i ha acusat els temporals de fa dos hiverns. Tot i això, les poques clemenvilles que ha produït tenen una mida i aspecte molt bo, i aquest any disposen del certificat de "en conversió a ecològic". En conclusió, aquesta temporada tindrem poca producció pròpia de Clemenvilla. Esperem que per a l'any pròxim, en què ja tindrem la certificació ecològica, puguem tenir bastants més. No ha estat fàcil el camí fins ací i encara estan per vore els fruits, però nosaltres... seguim endavant!

Octubre de 2020
Octubre de 2020

Aquest any, finalment, la collita de Clemenvilla de la nostra finca serà oficialment ecològica. Els arbres joves a penes tenen producció encara. Els vells, després de la poda de l'any passat, han brotat amb força i estan molt bonics. Tot i això, a causa de la poda, la seua massa vegetativa és encara mitjana, i aquest no és un any de molta producció en general. No hi ha moltes mandarines, però no podem queixar-nos, siga quina siga la producció, ha sigut el nostre èxit. En aquests últims tres anys ens hem format, hem adquirit experiència i hem reforçat l'esperança que l'agricultura orgànica en els cítrics siga possible.

Aquest últim any hem llogat dos horts per un període de 10 anys amb la finalitat de transformar el tipus de conreu a ecològic. Són de les varietats Clemenvilla i Lanelate. Aquests horts estaven semiabandonats pels seus propietaris, com està passant amb molts dels horts de la nostra comarca. La poca rendibilitat associada al conreu i comerç convencionals, juntament amb l'envelliment dels agricultors, fa que molts d'aquests horts deixen de treballar-se, s'abandonen o s'arranquin els arbres. Estem il·lusionats amb aquests nous projectes ja que, tot i estar semiabandonats, els arbres es troben en bon estat i ara també en bones mans.

Podeu veure imatges de la nova plantació ecològica en la nostra Galeria d'imatges.