Seleccionar país d'enviament

Per a poder oferir-li els preus finals dels productes (amb els impostos i costos de transport inclosos) necessitem que ens indique el país de destinació entre els països de la següent llista.

L'1 de juliol de 2021 va entrar en vigor la directiva Finestreta Única, o One-Stop Shop (OSS) per a comerços electrònics. Això ens obliga a aplicar el tipus d'I.V.A. corresponent al país on es realitza cada enviament.

info@naranjasdecullera.com La nostra ubicació
Iniciar sessió
País d'enviament:
Espanya
País d'enviament:
Espanya
TARONGES DE LA XINA

TARONGES DE LA XINA

Fani Criado 22123 14 de febrer de 2018

Taronjes xineses Com una mena d'impuls, acabe de menjar-me una mandarina. És diumenge i són les vuit de la vesprada, una mica tard per a un berenar i, per aquestes contrades, una mica d'hora per a sopar. He pensat en vosaltres, en la nostra connexió a través del món de la taronja, i m'ha vingut la idea de contar-vos d'on ve l'expressió "taronjes xineses".

El detonant ha sigut una escena de la sèrie de televisió Versailles que estava veient la meua filla i jo a Netflix. Lluís XVI explicava als seus convidats l'origen dels tarongers del seu jardí. Repetia les paraules del jardiner amb orgull, amb aires de grandesa històrica: "Són arbres de arrels fortes que perduraran en el temps, les seues llavors venen d'Àsia, de la Xina..." Efectivament, eren tarongers ornamentals, taronges agres i, sí, l'origen de la taronja és Àsia, la Xina.

Fa milers d'anys, molt abans que naixera el rei Sol, al sud de la Xina es cultivava la taronja i, d'ací es va expandir per tot el sud-est asiàtic. Gràcies a la coneguda com a Ruta de la Seda, va continuar proliferant la seua expansió per tot l'Orient, per l'Índia i fins a Europa, on va entrar a través d'Al-Andalus, en aquell moment més o menys la meitat sud de l'actual península Ibèrica. Es diu que l'atractiu dels seus fruits i l'aroma de les seues flors enamoraven als viatgers i, així, anava conquerint terreny per a deixar-se cultivar. Passaria encara molt de temps abans d'arribar a les primeres taronges dolces o "naranch" cultivades pels àrabs, les que els perses deien "arang".

Tornem a la Xina per a recordar el nostre propòsit: l'expressió "taronjes xineses". Com sabem, es cultiven moltes varietats d'aquesta fantàstica fruita i també les hi va haver en els primers cultius de taronges dolces. Les conegudes com de la Xina són les que identifiquem com comunes mandarines, les més xicotetes, les que es pel·len amb les mans dirien els xiquets. Així doncs, com les cultivades en el conegut gegant asiàtic eren les de menor grandària, a les mandarines, pel seu tamany, també se les deia taronges xineses.

Molt viatgera, doncs, és la nostra amiga la taronja, de molt lluny va arribar fins a nosaltres i nosaltres vos les portem fins a la vostra llar. Us ha semblat interessant? A mi, sí. El món de la taronja em desperta cada vegada més la curiositat perquè em conta tantes històries...

Fins a la pròxima i bons sucs!